Vad sker efter ett inbrott?

Bostadsinbrott har ökat mer och mer med åren och därmed behöver man även tänka på att säkra sitt hem. Man kan göra mycket för att försvåra det för tjuven innan inbrottstillfället, men vad händer efter det har skett ett inbrott? Om man kommer hem och ser att något fönster eller dörr är uppbruten och att någon okänd har varit i ens hem så är det jätteviktigt att man inte rör något på brottsplatsen och att man direkt ringer till polisen och anmäler detta så detaljrikt som man kan. När polisen sedan har fått in en anmälan så skickar de ut en patrull i regel inom 48 timmar för att genomföra en teknisk undersökning på brottsplatsen. När den tekniska undersökningen görs så kikar polisen efter alla möjliga spår som gärningsmannen kan ha lämnat efter sig. Polisen kikar även med grannar och andra potentiella vittnen om de kan ha sett eller hört något.

Viktigt med hemförsäkring!

När oförutsedda händelser sker, som att bli utsatt för ett inbrott t.ex. så är det otroligt viktigt att ha sitt hem försäkrat så att man kan få ersättning för eventuella skador och stulna saker. Efter att man har lämnat in en anmälan till polisen om inbrott så behöver man kontakta sitt försäkringsbolag och meddela stölden. Vid inbrott så blir det ofta omfattande skador som är dyra att laga och då är det en stor trygghet att veta att man kan få hjälp via sin försäkring i dessa fall. Om man bor i en hyresrätt och det blir skador på byggnaden så täcks dessa skador av hyresvärdens försäkring och de värdesaker man äger är försäkrade på hyresgästens egen hemförsäkring, i dessa fall är det viktigt att ta kontakt med sin hyresvärd och meddela vad som skett så att denne i sin tur kan anmäla skadorna till sitt försäkringsbolag. För de som är boende i eget hus eller villa så behöver man ha en villaförsäkring som då också även täcker eventuella skador på fasad, dörrar, fönster eller annat som tillhör själva byggnaden.

Viktigt att minimera riskerna för inbrott!

Då man tecknar en försäkring så tillkommer det även villkor som man behöver följa för att få ersättning om man blivit utsatt för stöld eller inbrott. Enligt dessa villkor så måste bland annat försäkringstagaren själv minimera riskerna för stöld och inbrott i hemmet genom att ha dörrar och fönster låsta och stängda samt att saker som blir stulna måste gå att bevisa sin ägo på med kvitton eller bilder som bevisar att saken tillhör en. När du anmäler vad som blivit stulet vid inbrottet till försäkringsbolaget så kommer de sedan att göra en värdering på vilken ersättning du kommer att få. Om man har riktigt otur och inte har en hemförsäkring eller att försäkringsbolaget av någon anledning nekat ersättning för skador eller stulna saker så kan det vara bra att samla sina lån eller ta ytterligare ett lån så att man själv kan betala skadorna. på Enklare.se kan du få hjälp att jämföra dina lånekostnader och få hjälp att samla dina lån på ett ställe.

Lämna ett svar