Kända fängelserymningar

Det finns många kända fängelserymningar genom tiderna. Idag är vi vana vid serier med otroliga planer för hur ett rymningsförsök skall gå till, men är det verkligen så i verkligheten? En av Sveriges mest omskrivna brottslingar är den rumänske Ioan Ursut som flera gånger rymt från svenska fängelser. Hans första rymning var från Norrköpingsanstalten där han satt för bedrägeri, olaga vapeninnehav, förfalskning och förberedelse till rån. Av en A4-pärm tillverkade Ursut en pistolattrapp som han hotade en vakt med och lyckades därmed fly från fängelset. Han greps endast efter några dagar men hade nu börjat sin historia med ett flertal rymningar.

Ursuts andra rymning

Den andra gången Ursut Ioan rymde från ett svenskt fängelse var från Hallanstalten. Ursut lyckades ta sig ut igenom ett hål som var 17 x 49 centimeter stort. För att han skulle kunna glida igenom det lilla hålet hade han smörjt in sig med smör som han tagit från fängelsets matsal. Han firade sedan ner sig med hjälp av ett lakan. Ursut lyckades denna gång hålla sig från polisen under ett helt år. Man kan tycka att det låter absurt att någon ska kunna rymma från ett fängelse flera gånger, säkerheten kring personen i fråga borde verkligen höjas. Men nu har i alla fall rymningar från svenska fängelser de senaste åren minskat. Under 2015 och 2016 rymde inte en enda intagen, det kan jämföras med ett fyrtiotal under tidigare år.

Vad kan göras för att rymningarna ska minska?

Säkerheten och de rutiner som finns på fängelserna måste såklart ses över i de fall där intagna har rymt, speciellt när man vet att en intern rymt flera gånger! Ett alternativ är att bygga högre murar. De som finns på mursten.nu är stabila, snygga och av riktigt bra kvalité. Det är viktigt att tegelmurar smälter in i omgivningarna oavsett om det handlar om en mur till en villaträdgård, skola eller fängelse. Det är bland annat både de tekniska och fysiska åtgärder som bidragit till att säkerheten under de senare åren höjts. Kanske behöver ett fängelse inte vara som Alcatraz, men det skall vara så pass hög säkerhet att brottslingarna kan hållas inlåsta. De kan utgöra en fara för samhället om de kommer ut. Fångar på svenska fängelser bör inte ha en chans att kunna rymma så förhoppningsvis räcker de åtgärder som vidtagits och fortsätter att göra skillnad i antalet rymningar även i framtiden.

Lämna ett svar