Flygplatssäkerhet

Alla som någon gång åkt med ett flygplan vet att man måste gå igenom säkerhetskontroller innan man ens får ta sig in på flygplatsen. Säkerhetskontrollerna finns till för vår egen säkerhet och har uppkommit som resultat av brottslighet. Säkerheten på flygplatser skiljer sig åt beroende på var i världen man befinner sig. Åker man till utvecklingsländer ser kontrollerna ofta ut på ett annat sätt än de gör hos oss. Oavsett hur säkerhetskontrollerna ser ut på flygplatsen är de något som ständigt utvecklas. I takt med att ny teknik tas fram kan flygplatserna både öka sin egen säkerhet, men samtidigt kan också eventuella brottslingar hitta nya sätt att genomföra sina dåd. Även fast det kan kännas jobbigt och tidskrävande att gå igenom alla säkerhetskontroller på en flygplats skall vi vara tacksamma för att de finns. Det är tack vare dem som många brott kunnat förhindras och som vi kan resa säkert världen över.

Hårdaste kontrollerna i västvärlden

Det är ofta är de länder som drabbats mest av brottslighet kopplade till flygplatser som har de tuffaste säkerhetsåtgärderna. Efter att 9/11 inträffade blev därför säkerhetskontrollerna mycket tuffare i västvärlden. Bland annat reglerade man hur mycket vätskor en passagerare får ha med sig som handbagage, man gjorde det svårare att ta sig in till piloterna i cockpit och investerade stora summor pengar i att utveckla ny utrustning som kan hitta bomber och andra vapen i incheckat bagage. Även fast man gjorde stora framsteg kring säkerheten finns det fortfarande brister och saker som behöver förbättras, och därför uppdaterar man ständigt reglerna. svårupptäckta bomber ligger bakom nya krav som både blivit hyllade och kritiserade. Det är förstås viktigt med en hög säkerhet, men kritik har riktats främst mot USA för att de förbjuder resenärer från vissa länder att ta med sig saker, men de förbuden gäller inte alla resenärer. USA är antagligen det land med allra tuffast säkerhetsåtgärder, bland annat har de haft inreseförbud för passagerare som har medborgarskap i länder de bedömer som en hög risk.

Olika former av säkerhetsåtgärder

Det vi vanliga resenärer märker av tydligast kring säkerhetsåtgärder på en flygplats är metalldetektor. Innan vi får gå in på området varifrån planen lyfter måste man gå igenom detektorer som skall upptäcka eventuella vapen. Vissa flygplatser har också system där hela kroppen scannas. Det sker även säkerhetskontroller som vi inte kan se. Bland annat röntgas vårt incheckade bagage på olika sätt, och utlöses ett alarm är flygplatsen skyldiga att ta reda på vad det är i bagaget som utlöst larmet. Det finns även vakter som övervakar alla passagerare genom säkerhetskameror. Kort sagt kan man säga att den del av säkerhetsåtgärderna vi kan se och uppleva bara är en bråkdel av allt som egentligen pågår. Något vi sällan tänker på att uppvisande av legitimation och boardingkort också är en del av säkerhetsåtgärderna. Genom det kan flygplatserna och flygbolagen veta vilka passagerare det är som åker, och om någon misstänkt dyker upp flaggas detta direkt till myndigheter och polis.

Lämna ett svar