Kattens anatomi

Katter är fantastiska djur som är både sällskapliga och självständiga på en och samma gång. De har smidiga kroppar som gör det möjligt för dem att hoppa högt och ta sig över och under hinder på ett obehindrat sätt. Kattkroppen är långsträckt och mycket rörlig. Den kan sakta krypa fram, tryckt mot marken, i jakten på sitt byte. Kattens kropp innehåller många skelettben vilket bidrar till att katten blir så flexibel och rörlig. Den använder sin svans för att hålla balansen vilket man ofta ser när man iakttar kattens beteende.

Katten och dess anatomi

katter som vanvårdas är tyvärr vanligare än vad man tror. I Sävjsö hittades nyss fyra vanvårdade katter som var i så dåligt skick att de tyvärr var tvungna att avlivas. För att en katt ska må bra ska den få bra kost anpassad till ras och ålder samt få den pälsvård den behöver. Kattens anatomi är annorlunda jämfört med till exempel en hund. Skelettet är uppbyggt av brosk och upp till 282 skelettben. Antalet ben gör att kattens rörlighet är mer omfattande än andra djurs och gör den flexibel och smidig. Katten har endast tretton par revben vilket gör att dess bröstkorg är liten. Detta gör att katten inte är speciellt fysiskt uthållig utan är mer explosiv.

Kattens hud och päls

Kattens hud fungerar som ett skydd mot sol, skador och vätskeförlust. Dessutom finns det körtlar i huden som utsöndrar feromoner som katten använder för att markera olika revir. Kattens päls består av olika hårstrån. Det finns täckhår, mellanpäls och underull vilka har olika funktioner. Det finns även känselhår som hjälper katten att se och känna i mörker. Katten reglerar sin temperatur genom att byta från sommar-till vinterpäls. De svettas även genom sina trampdynor för att reglera sin kroppstemperatur. Om man som kattägare får känningar av allergi på grund av katthår, kan man kontakta en klinik för öron- näsa- hals Stockholm för att få hjälp med sina bekymmer. Då kan de konstatera om det handlar om pälsallergi eller något annat som kan medicineras.

Lämna ett svar