Vikten av att ha ett larm

I dag blir det allt vanligare att se larmdekaler på var och varannan dörr. Det är ingen slump att det blir vanligare att ha larm. Under de senaste åren har antalet inbrott ökat mer och mer. Larmen ger ett visst skydd eftersom det blir svårare för en eventuell tjuv att ta sig in obemärkt i huset.

En extra trygghet

Larmet ger de boende en extra trygghet. Det hörs om någon kommer in i bostaden och dessutom kan man lita på att polis, brandkår eller vaktbolag dyker upp om något skulle hända. En stor fördel är att de allra flesta larm också har ett brandlarm som är kopplat till larmcentralen. Om brandlarmet går och det syns rök på en kamera och man inte kan få tag på någon boende i bostaden larmas brandkåren ut direkt och de får ta en titt.

I de allra flesta fall finns det möjlighet att också larma när man är hemma. Det kallas för ett skalskydd. Det kan handla om att man larmar alla fönster och dörrar, men kamerorna inomhus är olarmade. Det gör att man inte kan öppna en dörr eller ett fönster utan att larmet går.

Jämföra larm

När man ska skaffa larm kan det vara klokt att jämföra larmen hos Larmkollen för att se vilket larm som passar bäst. Olika larm har olika kostnader, de ser olika ut och har olika bra täckning. Larmen har också olika former av komponenter som har olika funktioner, vilket kan vara bra att ha koll på. Dessutom är det bra veta att en del inbrottslarm är sådana man får installera själv, i andra fall kommer en tekniker ut och installerar hela larmet. Många gånger kan det vara en fördel med att få larmet installerat. Då kan man snabbt få hjälp om det är så att något med installationen skulle krångla.

Dekalerna avskräcker

Det finns flera knep man kan ta till för att minska risken att drabbas av inbrott i hemmet. Timers på lampor, en parkerad bil, tvätt ute eller liknande kan ofta fungera. En annan sak som avskräcker relativt rejält är skyltar om att det faktiskt finns ett larm. En tjuv som befinner sig på en gata där alla hus utom ett har skyltar om larm, kommer troligen att välja det huset som inte har larm.

Se hemmet på distans

En fördel är att många larm har kameror med live visning. Det betyder att man kan se vad som sker i hemmet även om man inte är hemma. Ibland måste larmet gå för att bilder ska tas, i andra fall är de igång hela tiden. Man kan då se vad husdjur gör, om man glömt släcka en lampa eller något liknande.

Lämna ett svar