Helikopterrånet 2009

Helikopterrånet 2009

Året är 2009. Under natten den 23 september stjäls en helikopter från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. Helikoptern är av modellen Bell 206 Jet Ranger. Den ska om ett par timmar figurera i ett av Sveriges mest spektakulära rån genom tiderna. Tidig morgon samma dag hörs en helikopter ovanför G4S Cash Services värdedepå i Västberga industriområde i södra Stockholm. Rånarna tar sig ned ovanpå byggnadens tak och krossar med hjälp av släggor den glaspyramid som finns på taket. Därifrån firar de sedan ned sig. Strax därefter hörs kraftiga explosioner inifrån värdedepån.

Världsnyheten blir film

Medan rånarna fyllde pengasäckar inne i depån väntade helikoptern i luften ovanför byggnaden. För att se till att inte polisen skulle följa efter dem hade de tidigare under natten planterat bombattrapper i polisens helikoptrar. Det resulterade i att polisen bara kunde stå utanför depån och se på medan rånarna tömde valvet. Den morgonen skulle Sverige och stora delar av världen vakna upp till nyheten om det spektakulära helikopterrånet i Stockholm. BBC, CNN och flera andra tv-kanaler hade rånet som sin toppnyhet. Nu har även Hollywood vaknat och helikopterrånet blir film med Jake Gyllenhall i en av huvudrollerna. Filmen kommer att baseras på vittnesmål och en bok skriven av Jonas Bonnier.

Ett av Sveriges största rån

I ett tidigt skede spekulerades det om hur mycket rånarna hade fått med sig. En tidig uppgift gjorde gällande att det ska ha handlat om 70 miljoner kronor. Det dementerades sedan och bytet uppskattas ha varit 39 miljoner kronor, ett av de största bytena i svensk rånhistoria. Företaget G4S som höll till i depån utfärdade en belöning på sju miljoner kronor till den som kunde lämna uppgifter som ledde till att rånet kunde klaras upp. Sju personer greps totalt för inblandning i det spektakulära rånet. Till dags dato har ingen del av rånbytet hittats, och kommer troligtvis aldrig heller att göra det.

Lämna ett svar